Officiële Presentatie Camel-Daf-Huron in Dafmuseum
Von Tongelen Autosport
© 2012-2015 Von Tongelen Autosport
 
Op 5 december werd ik via mail door  Paul van Doorne uitgenodigd om de presentatie van de Camel-Daf-Huron in het  Dafmuseum op 11 december 2010 bij te wonen.

Om de auto optimaal tot zijn recht te laten komen is een Daf paddock ingericht met de Camel-Daf-Huron, de Daf 555 en Techno formule 3.

Ik was er rond Half vier en had zo de gelegenheid de Camel-Daf-Huron te bekijken en ik moet zeggen dat hier wel een goed stukje vakwerk is afgeleverd, hij ziet er geweldig mooi uit.

Tot eind maart 2011 is dit zeldzaam stukje Nederlandse Daf autosport geschiedenis te bewonderen in het Dafmuseum.

Tegen vier uur begon het druk te worden. Iedereen,  die vroeger zijn sporen bij het Daf fabrieksteam had verdiend, kwam binnenlopen.

Zo waren er onder andere de gebroeders Wim en Kees Luijbrechts, Verder was ook de Jean-louis Haxhe, die met de Camel-Daf-Huron het Belgische heuvelklim kampioenschap behaalde, met zijn vrouw en zijn dochter aanwezig, Het bestuur van de Daf Club Nederland werd vertegenwoordigd door Eugène Wijnen, Esther van den Burgt en uiteraard Patrick Sleutjes.
Het Camel-Daf-Huron boekwerk gesigneerd door Jean-louis Haxhe
Paul van Doorne heette iedereen welkom en met namen Jean-louis Haxhe, die speciaal hier voor was komen over vliegen vanuit Spanje samen met zijn vrouw en dochter.
Paul vertelde dat hij zijn vader voor zijn dood beloofde dat hij, als de Camel-Daf-Huron nog bestond, er alles aan zou doen om hem weer terug te brengen waar hij thuis hoort.
Het was een hele speurtocht om de Camel-Daf-Huron op te sporen. Hiervoor benaderde Paul veel mensen en waren veel tips uit de meest vreemde hoeken nodig om hem op het juiste spoor te zetten van deze zeldzame racer.
Een Huron vond hij bij Simon Hadfield in Engeland  en de andere was bij Simon's vriend Lee Chapman, er werd besloten beide Hurons aan te schaffen. De Huron van Lee Chapman moest gerestaureerd worden en volgens Lee zaten er ook nog onderdelen bij, die Lee niet kon thuis brengen. Dat bleken achteraf onderdelen te zijn die speciaal gemaakt waren voor het monteren van de vario.

De  auto van Lee Chapman werd voor de restauratie naar Engeland verscheept, wat gezien het eindresultaat de juiste keus bleek.
De Camel Daf Huron is gemaakt zo als hij de eerste
overwinning behaalde tijdens de heuvelklim van
19 maart 1972 tijdens de Course de côte du Codroz.

Na dit hele verhaal ging Paul de Camel-Daf-Huron halen.
Het was even stil voor we achter in het museum het
motorgebrul hoorden  van de Ford BDA motor en
met veel toeren en gebulder kwam Paul aanrijden.
Paul draaide de motor nog eens hoog de toeren in wat
iedereen kippevel bezorgde.

Jean-Louis Haxhe was heel emotioneel toe hij zijn
oude kampioensauto weer zag. 
Paul nodigde Jean-Louis uit plaats te nemen op zijn
oude werkplek. Hij genoot met volle teugen. 
Ik heb dit soort moment vaker meegemaakt,
dat ex-coureurs hun oude race- of rallyauto terug zien
en dat is iets dat de meest stoere mannen toch diep roert.
De fotocamera’s deden vlijtig hun werk en er werden ook tv-opnamen gemaakt, Paul en Jean-louis werden uiteraard uitgebreid geïnterviewd.

Paul  van Doorne had voor alle  aanwezigen nog een verrassing in de vorm van een boekwerk waarin het hele  Camel-Daf-Huron verhaalbeschreven in staat.

Jean-Louis en Paul signeerden de boeken van de aanwezigen.

Ik sprak nog een hele tijd diverse mensen van de vroegere competitieafdeling, wat natuurlijk zeer interessant was.

Toen ik het ‘s avonds richting het zuiden reed, had ik een goed gevoel en was een tevreden mens, die een topdag beleefde met een geweldig mooie racer en veel interessante mensen.
Paul bedankt! Je hebt iets geweldigs neergezet: “De Camel-Daf-Huron is weer thuis waar hij hoort”.
Jean-louis Haxhe in de Camel-Daf-Huron aan het werk in 1972
Paul van Doorne en Jean-louis Haxhe bij de Camel-Daf-Huron in 2010
! ! ! NIEUWS ! ! !
Wil je de Camel-Daf Huron gaan bekijken, dan kan dit van 11 december tot eind maart 2011 in het DAFmuseum in Eindhoven. Om de Camel-Daf-Huron uit 1972 optimaal tot zijn recht te laten komen, is in het DAFmuseum een complete ‘DAF Paddock’ gerealiseerd, waarin ook plaats is voor twee andere iconen uit DAF’s sporthistorie: de 555 rallyauto en de Formule 3 Tecno. Voor meer info >
Door de regionale zender Studio040nl werd het volgensde filmpje maakt over de Camel-Daf-Huron en geplaatst op youtube.
Album uitlijnen